Egyéni vállalkozás adózása II. - KATA

KATA

A KATA a kisadózó vállalkozások tételes adója egy rendkívül kedvező adózási módot jelent, mivel jóval alacsonyabb mértékű közteherrel és kevesebb adminisztációval jár. A KATA törvény értelmében az egyéni vállalkozók a korábbi cikkben tárgyalt SZJA szerinti adózási módhoz képest az előnyei a következőek:
– amennyiben nem rendelkezik alkalmazottakkal, úgy nem kell bevallást benyújtania, elég az adóévben elért bevételről nyilatkoznia
– jelentősen alacsonyabb mértékű adót elég megfizetnie
– elegendő egy bevételi nyilvántartást vezetni

A tételes adó mértéke havi 25.000, 50.000, vagy 75.000 Ft. Alapesetben a kisadózó, aki főállású, havi szinten 50.000 Ft tételes adót köteles megfizetni tárgyhót követő hó 12. napjáig. A nem főállású, nappali tagozatos diák, kiegészítő tevékenységet folytatónak minősül, illetve heti 36 órát meghaladó munkaviszonya van havi 25.000 Ft tételes adó megfizetésére kötelezett.

A főállású kisadózó társadalombiztosítási szempontból biztosítottnak minősül, így jogosult egészségügyi ellátásra, továbbá álláskeresési jogosultságra. Ezen összegeknél a számítás alapjául 98.100 Ft szolgál.

A KATA törvény lehetőséget ad magasabb tételes adó fizetéséről, melynek összege 75.000 Ft adó. Így az elláttások alapjául 164.000 Ft fog szolgálni. Ezen összegek adják az alapot a nyugdíj számítására is, így ezt figyelembe kell venni a vállalkozás indításakor, mely összeg éri meg jobban a későbbiekben. Természetesen vannak más lehetőségek is az időskori öngondoskodásra.

A kisadózó évi 12.000.000 Ft összeghatárig (havi 1.000.000 Ft) a jövedelméről szabadon rendelkezhet. Azt fontos megemlíteni, hogy tört évre vonatkozóan ez az összeghatár arányosításra kerül, tehát, ha novemberben indítom a vállalkozást, úgy a bevételi összeghatár 2.000.000 Ft a két hónapra. Ha a kisadózó jövedelme a 12 milliós összeghatárt meghaladja, úgy a bevételi korlátot meghaladó bevételre 40% mértékű adót kell fizetnie. Ebben az esetben éves bevallást kell majd készítenie, amennyiben nem lépte túl az összeghatárt, úgy elegendő tárgyévet követő év februárjáig bevételi nyilatkozatot tennie.

A nyilvántartás vezetési kötelezettség itt kevesebb adminisztrációs terhet ró a vállalkozóra, bevételi nyilvántartást elegendő vezetnie. A kisadózónak minden esetben a kiállított számlán kötelezően fel kell tüntetnie a „KISADÓZÓ” megjelölést.

Kérdésed van? Kérj ingyenes konzultációt!

Lépj velünk kapcsolatba, és kezdjük el a közös munkát.

Hasznos cikkek, érdekességek

Társasági és osztalékadó

Bizonylatok és a Számla

Elérhetőségek

e-mail: info@kconsulting.hu

A levelekre 1 napon belül válaszolunk.

telefon: +36-30-017-20-42

Nyitvatartás: hétköznapokon 9:00-16:00

Közösségi média

Alapelvünk

„Küldetésünk növelni a vállalkozásod eredményét, a Te sikered egyben a mi sikerünk is. Szeretjük a szakmánkat, így alázattal és lelkiismerettel dolgozunk. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy felülmúljuk ügyfeleink elvárásait.”

2021©KCONSULTING Minden jog fenntartva |Impresszum|Adatvédelem|